понеделник, 8 февруари 2010 г.

Опера кейк

Тази рецепта бях записала отдавна, но тъй като на първо четене ми се стори трудна, реших да я отложа във времето (източник). Дойде и нейният ред и ето какво се получи.




Продукти:

Бадемова платка:

¾ чаша филиран бадем
½ чаша + 1 суп. лъжица кристална захар (отделно)
2 големи яйца на стайна Т
3 големи белтъка на стайна Т
¼ чаша брашно

2 супени лъжици меко безсолно масло

Захарен сироп:

1/3 чаша вода
¼ чаша кристална захар
¼ чаша мед
1 суп. лъжица ликьор
Медено-маслен крем:

1 чаша меко безсолно масло
3 големи белтъка на стайна Т
¼ чаша мед
Бял шоколадов мус:

200 г бял шоколад, натрошен на дребно
1 чаша + 3 суп. лъжици сметана (отделно)
1 суп. лъжица ликьор
Приготвяне на Бадемовата платка

Фурната се загрява до 200 градуса. Намаслява се и се набрашнява тава, покрита с хартия за печене, аз ползвах тавата на фурната.

В блендер се натрошава филирания бадем до фина консистенция (подобно на царевично брашно). Натрошените бадеми се разбъркват в купа с ½ чаша захар.
С миксер се разбива 1 цяло яйце в бадемовата смес (1 минута на висока скорост). Добавя се второто яйце и се разбива още 1 минута. Получената смес трябва да е бледожьлта на цвят.
С приставката за разбиване на белтъци се разбиват белтъците на висока скорост, докато се получи пенеста смес. Бавно се добавя допълнителната лъжица захар и се бие, докато белтъците лъснат и образуват връхчета.

Брашното се пресява върху бадемово-яйчената смес и с помощта на дървена лъжица всичко се обърква добре. Внимателно се добавят белтъците на 2 пъти. Добавя се и разтопеното масло и отново се разбърква много добре.

Сместа се изсипва в тавата на равномерен тънък слой около 6-7 мм. и се заглажда от въздушни мехурчета. Пече се около 10 мин. или докато покафенее леко. Изважда се и се охлажда върху метална подложка за 10 мин. Обръща се върху подложката и се обелва хартията. Оставя се да изстине напълно. Блатът се реже на 4 еднакви части. Ако тортата ще се сглобява на следващият ден, платките се увиват във фолио.
Приготвяне на Захарния сироп

В малък огнеупорен съд се смесват водата, захарта и меда. Кипват се и се оставят на котлона още 2-3 мин. докато захарта се разтопи и сместа стане прозрачна. Маха се от огъня и се добавя ликьора.

Приготвяне на Медено-масления крем

Маслото се разбива с миксер до омекване и се оставя настрани. С приставката за белтъци се разбиват белтъците на средна степен до бледо жълто. Намаслява се един стъклен съд. Медът се поставя в огнеупорен съд и се затопля на котлона на средна степен до образуване на малки балончета (малко преди кипене), като се бърка непрекъснато. В този момент медът се изсипва в приготвения стъклен съд, за да се спре приготвянето. Половината мед се изсипва върху белтъците и се разбива за 1 мин. на висока степен. Добавя се и останалия мед и се разбива отново, докато купата изстине (около 5 мин.). Добавя се маслото и се разбива, докато омекне. Кремът се отделя в малка купа и се покрива с фолио.
Приготвяне на белия шоколадов мус

Натрошеният шоколад се разтопява с 3 супени лъжици сметана. Разбива се леко и се оставя да се охлади. Останалата сметана и ликьора се разбиват с приставката за белтъци на висока степен, докато се получат меки връхчета. Разбитата сметана (1 чаша) се смесва с разтопения шоколад и отново се разбива със същата приставка. Добавя се и остатъка от сметаната. Сместа се доразбива леко, като се внимава да не се пре-бие. Готовият мус се покрива в съд и се слага в хладилника.
Сглобяване на тортата:
Поставя се първата платка и се напоява леко със захарния сироп. Отделя се малка част от медено-масления крем за замазване на тортата. Остатъкът се намазва равномерно върху блата. Слага се втората платка, като леко се притиска върху масления крем. Напоява се леко със захарен сироп. Намазва се с половината от белия шоколадов мус. Слага се третата платка, отново се сиропира и намазва с остатъка от муса. Тортата се завършва с четвъртата платка. Сглобената торта се замазва от всички страни с отделения маслен крем. Така приготвена, тортата престоява няколко часа в хладилник, преди да бъде покрита със захарното покритие и украсена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails