понеделник, 13 декември 2010 г.

Меденки с украса

Може да се каже, че сме почти готови да посрещнем Дядо Коледа в детската градина. Изпекохме му сладки, украсихме ги и сега остава да ги занесем на място и да си чакаме подаръците. Ако трябва да бъда точна, най-малкият помощник се включи в момента на замесване на меденото тесто. Колкото и да го баламосвах, той ме усети точно, когато започнах да добавям брашното и нададе такъв вой, че предпочетох да му дам да меси едно топче. Крайният резултат е ясен, чистенето на плота и мивката отне повече време от приготвянето на тестото, но важен е крайния резултат. Печенето и украсата обаче нямаше да издържат на такъв напън, за това ги правих в пълно усамотение.




Формичките за играчки за елха са комплект, на който отдавна бях хвърлила око и поръчах предварително. Всички меденки, включително и частите за къщичката, която те първа предстои да сглобявам, направих от едно и също тесто.


Продукти за тестото:

2 яйца
1 чаена чаша захар (половината-бяла, а другата половина - кафява)
1 кафена чашка течен (незахаросан) мед
1 чаена чаша олио
1 пакетче (20 гр.) Бакпулвер за меденки (това е комбинирана подправка от асортимента на Кауфланд. Съдържа млени канела, карамфил, джинджифил, кориандър, ч. пипер, бахар, кардамон, индийско орехче).
Брашно колкото поеме, до получаването на нелепкаво тесто.


Медът и захарта се разтопяват на слаб огън при непрекъснато бъркане, докато кристалчетата се разтопят. Добавя се цялото пликче с Бакпулвера и отново се разбърква до гладка консистенция. Дръпва се от котлона и се оставя леко да се охлади за 2-3 мин, като междувременно се разбърква, за да не се втвърди. Преместваме в съд, в който ще правим тестото. Добавяме яйцата едно по едно и бъркаме непрекъснато. Накрая добавяме и олиото. Трябва да се получи хомогенна пенеста смес. Започваме да добавяме брашното на малки порции. През цялото време бъркаме и сместа постепенно се сгъстява. Когато започне да се бърка трудно, прехвърляме тестото върху много набрашнен плот. Продължаваме периодично да добавяме брашно и да месим. Целта е да се получи гладко, лъскаво тесто, което не лепне при допир. Ако се прекали с брашното, меденките ще станат по-твърди. Готовото тесто увиваме във фолио и слагаме в хладилника да престои. Преди разточване, тестото трябва да се извади на стайна температура и да се остави да се отпусне. Пече се на 180 гр. фурна (или 160 гр. с вентилатор), около 15-20 мин. Времето за печене зависи както от големината на изрязаните меденки, така и от дебелината на разточване, за това може да се ориентираме по лекия загар. Всяка сладка, преди да бъде покрита с украсата от захарен фондан, трябва да се намаже с много тънък слой кайсиево желе.

За да се запази украсата максимално, трябва да дадем възможност на покритието да изсъхне добре, например в неотопляемо помещение с по-ниска Т и влажност. Готовите сладки могат да се съхраняват в метални кутии, задължително на студено.












14 коментара:

  1. Изглеждат забележително,а и щом са меденки явно са много вкусни, браво!!! OT www.vesselinaivanova.altervista.org/

    ОтговорИзтриване
  2. Възхитително красиви са с тези орнаменти по тях, поздравления и пожелания за весело, празнично настроение!

    ОтговорИзтриване
  3. Кали, много са изящни - с перления блясък и релефните орнаменти!
    Формичките-играчки и на мен много ми допадат. Жалко, че тази година късно се сетих да си поръчам, но за следващата, ще се обзаведа ;)

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотни са Кали , толкова нежни и тържествени. Прекрасни :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви! Вече са изядени, а бяха и много вкусни.

    ОтговорИзтриване
  6. Колко красиво!!!

    Кали, както винаги - златни ръце!

    Все така празнични, вкусни и красиви да са зимните дни :-)

    ОтговорИзтриване
  7. чудни, чудни, чудни - няма как да не остане доволен Дядо Коледа

    ОтговорИзтриване
  8. Дими, много се радвам да те видя тук и благодаря за милите пожелания, да ти се връща!

    Rayna, благодаря и на теб :)

    ОтговорИзтриване
  9. Кали, приготвих преди няколко дни тези сладки и искам да ти кажа, че това е най-лесната, бърза и вкусна рецепта за меденки, която съм правила! Даже си замразих половината от количеството и ще правя от тях за Великден.

    Много благодаря за споделената рецепта! :-)

    ОтговорИзтриване
  10. Здравей!
    Много ми хареса рецептата и искам да я приготвя, но имам няколко въпроса..Първо колко като грамаж излиза брашното горе-долу? Второ, колко време трябва да престои тестото в хладилника? Трето, при липса на кайсиево желе с какво друго може да се намажат преди да се украсят с фондан? И последно.. трябва ли да престояват известно време след като са украсени, за да омекнат (други рецепти го изискват) или могат да се приготвят непосредствено преди празника?
    Извинявам се за многото въпроси, но наистина се надявам да ми отговориш, понеже ще ги правя тези дни..
    Поздрави и весели празници :)

    ОтговорИзтриване
  11. Да, и аз се интересувам от горните въпроси, плюс ако не мога да взема от бакпулвера за меденки на Кауфланд, има ли вътре наиситна бакпулвер, ако реша сама да добавям подправки?

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте, blueandpaola, Професорка Георгиева! Извинете ме за не особено навременния отговор. Относно количеството на брашното, нямам точен спомен, правих ги миналата година, а тази все още не съм подхванала печенето на сладки. Това не трябва да е проблем, просто следвайте инструкциите в рецептата, добавяте брашно постепено и месете, докато тестото се усети, че не лепне. При липса на кайсиево желе, може да ползвате друг вид плодово желе, важното е да има гладка консистенция. Меденките стават "годни за употреба" веднага, не им трябва време да омекват, но това зависи и от правилното дозиране на брашното. Тестото е хубаво да престои няколко часа (2-3) в хладилника, но дори да престои цяла нощ, след това като се остави на стайна Т, то ще се отпусне. Бакпулвер трябва да се сложи поне едно пакетче от 10 гр.

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря за отговора.. А захарния фондан по коя рецепта го правите?

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails