събота, 4 декември 2010 г.

Медени сухарчета

Поредното Коледно предложение са тези Медени сухарчета, които макар и да отстъпват по фотогеничност на декорираните Коледни сладки, успешно компенсират този си недостатък с ухание и празничен вкус. Сред морето от рецепти в списания и Интернет аз все пак си оставам почитател на изпитаните рецепти от старите тефтери или тези, препоръчани ми от познати. За Медените сухарчета научих от нашата госпожа от детската градина, която е голям ценител на хубавите сладкиши и беше така любезна да сподели с мен тази и още няколко рецепти, изпитани в нейната кухня.







Продуктите, които ни трябват:

2 яйца
2 суп. лъжици мед
1/2 чаена лъжичка сода Бикарбонат
2 суп. лъжици олио
1 чаена чаша захар
1/2 чаена лъжичка канела
1/2 чаена лъжичка счукан карамфил
1 чаена чаша нарязани орехи
Брашно колкото поеме (около 3-4 чаени чаши)



Всички продукти без брашното се изсипват в купа и се бъркат, докато сместта се хомогенизира. Брашното се пресява и започва да се добавя постепенно. Меси се, докато тестото престане да лепне. Готовото тесто се разделя на три еднакви топчета. От всяко се разтегля и оформя тясно (3-4 см) и дълго (около 30 см) парче(както се оформя сладък салам). Трите продълговати парчета се поставят в тава, застлана с хартия за печене, на разстояние едно от друго. Изпичат се за около 10-15 минути във фурна, загрята на 200 гр. Когато са готови, се нарязват на малки резенчета.



Най-вкусни са още топли. Коричката им е хрупкава, от там и името им „сухарчета”, а вътрешността им остава мека.

7 коментара:

  1. А-а, няма да влизам тук....след шолена, който още вчера излапахме целия, сега и тези сухарчета много ме изкушават! Канела и орехи , и мед....все любими неща!
    Вкусна неделя!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  2. Оххххх(въздишка):) сигурно са много вкусни но снимките просто са уникални.Ще се пробват задължително :)

    ОтговорИзтриване
  3. Хриси, благодаря ти!

    Пепеляшка, много се радвам, че ви се е усладил щолена. Ще се дебелее този месец :)

    ОтговорИзтриване
  4. Кали, страхотни са! Снимките са станали много сполучливи, а рецептата не е за изпускане, нищо че вече събрах огромни количества сладки за Коледа:)Желая ти много хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря, Лулу, лека седмица и на теб! Аз за сега съхранявам само щолена, за Коледа ще правя като наближи съвсем.

    ОтговорИзтриване
  6. Kali, достатъчно да скролна малко тук и съм готова с избора за коледни сладки! :) Това ми допада, МНОГО!

    ОтговорИзтриване
  7. Кали, изглеждат ми много вкусни! Записвам си рецептата и ти благодаря! Определено изпитаните рецепти са най-хубавите, макар аз да си падам и по експериментите :). Поздрави и приятни предколедни приготовления!

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails