събота, 27 ноември 2010 г.

Линцерови сладки - Linzer cookies

Линцеровите сладки са мини версията на Linzer Torte, по името на град Линц (Австрия), за чиято рецепта сведенията датират от края на 17 в. Обединяващото във всички рецепти за този сладкиш е тестото, приготвено от брашно, масло, жълтъци, лимонова кора и смлени ядки, обикновено лешници, орехи. Характерен е и пълнежът от малиново сладко (сладко от френско грозде или боровинки), който във варианта на тарта се поставя между долната кора и горната тестена решетка. Технологията при Линцеровите сладки е подобна. Линцеровите сладки са предпочитан десерт на Коледната трапеза заради празничния си вид и гарантиран вкус.

Рецептата, адаптирана от 200 Cakes and Bakes , е за около 16 готови сладки. Продуктите, които ни трябват:

50 гр. лешници/орехи

225 гр. бяло брашно

75 гр. захар

150 гр. масло, нарязано

ситно смляна кора от половина лимон

1 жълтък

Малиново сладко за слепване

Пудра захар за поръсване

Смиламе фино ядките (аз ползвах орехи) с блендер и оставяме настрани. Брашното и захарта поставяме в купа. Добавяме маслото, нарязано на ситно, и с ръце започваме да месим до получаването на ситни трохи. Добавяме смлените ядки, кората от лимона и жълтъка и месим, докато оформим еднородно тесто. Оставяме го да престои за около час в хладилника.

Аз лично предпочитам да разточвам тестото директно върху хартията за печене, за да избегна момента с пренасянето на изрязаните сладки. Приготвям лист хартия за печене точно с размерите на тавата, така избягвам подвиването на хартията, което води до деформиране на сладките при печене. Разточваме тестото върху хартията и с кръгла назъбена формичка изрязваме сладките. Отстраняваме изрезките. С малка формичка (кръгче, звездичка, сърчице) изрязваме дупчица в средата на половината от кръглите сладки. Печем на 180 гр в долната част на фурната, докато сладките леко покафенеят по краищата. На мен ми отне около 15 мин. Времето за печене зависи както от самата фурна, така и от дебелината и големината на сладките, за това най-лесно е да се ориентираме по лекия загар.

Пренасяме готовите сладки върху метална решетка и изчакваме да изстинат.

Време е да намажем целите с малиновото сладко, а сладките с изрязаните дупчици в средата да поръсим с пудра захар.




Слепваме ги една с друга и готово
!


10 коментара:

  1. Прекрасни са Кали!
    Миналата година бяха в списъка ми, но така и не стигнах да ги направя. Тази - дано успея!
    Снимките ти са страхотни!

    ОтговорИзтриване
  2. Кали, толкова празнично е в последно време при теб.. :-D

    Прекрасни са линцеровите сладки!

    Пожелавам ти и занапред дни с много усмивки, приятен вкус за небцето и много красота за очите!

    ОтговорИзтриване
  3. Чуднички са ти се получили, Кали!
    И с това малиново сладко... Започнах да огладнявам по никое време...
    Снабдила съм се с формички, сега само остава да ми стигне времето и за тях.

    ОтговорИзтриване
  4. Дани, Дими, Ели, благодаря ви! Пожелавам ви много предколедно вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
  5. Обожавам Linzer Torte! Така че със сигурност ще се опитам да направя тези разкошотии и ще кажа, как са се получили:)
    Браво!

    ОтговорИзтриване
  6. Tsveta, ще се радвам да споделиш опит. Успех!

    ОтговорИзтриване
  7. Кали, много е празнично и красиво при теб! Прекрасни са сладките, както и снимките!

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  8. Миленка, мерси! Ама то ние всичко изяждаме на момента и на Коледа май само мръвки ще ядем :)

    ОтговорИзтриване
  9. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря за рецептата - много вкусно!
    Shemet

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails