сряда, 24 ноември 2010 г.

Щолен с елементи на импровизация

Нямах никакво намерение да правя публикация с този щолен, но вчера, минути след като го сложих да полегне във фурната, ми се стори толкова симпатичен и веднага си го представих завързан с панделка и готов за снимка.

На рецептата попаднах от линк в Бг-мамма към друг български кулинарен блог. Не бих искала да повтарям рецептата, а просто да я препоръчам горещо и да напиша малките промени, които направих аз.

Съвсем навреме и по случайност попаднах на един коментар на известен канадски майстор сладкар с препоръки за постигането на успешен фрут кейк. Неговите трикове са задължителното накисване и продължително престояване на сушените плодове в ром/коняк (както се казва и в самата рецепта), ползването на кафява захар (по-специално демерара) и изваждането на кейка от фурната леко недоопечен. Все лесни и постижими тънкости, които аз приложих при приготвянето на рецептата.

Импровизациите, които направих:

* Ползвах „брашното, което набухва само” (все по-често го предпочитам напоследък), като изключих содата за хляб от рецептата.

* Нямах портокалови кори, за това сложих ванилена захар с портокалова есенция.

* Използвах готов микс от сушени плодове (ананас, папая, стафиди, червени боровинки) и бадеми. Пликчето е 150 гр., точно същото количество, както бадемите и плодовете от рецептата. Това беше плод най-вече на моя мързел, защото реших, че готовия микс ще ми спести търсенето и пазаруването на няколко различни вида плодове.

* Поради липса на ром, накиснах плодовете в уиски.

* Бялата захар замених с мусковадо.

Всички останали продукти и методи спазих точно както са описани в рецептата. Тъй като разделих сместта на две и целях кейка да остане леко недоопечен, печенето ми отне около 30-35 мин.


10 коментара:

  1. И тук да кажа - чуден е! С коледни сладки няма да се мъча, но непременно ще изпробвам твоя вариант. "Влажен" остава вътре, нали?

    ОтговорИзтриване
  2. Кали, отдавна съм мераклия да направя щолен - никога не съм вкусвала дори, тези готовите не ме блазнят...И сега този твоя екземпляр изглежда толкова красиво и изкушаващо, че май ще се пробвам- и без това наближават чудесни празници! Ама да ти се скарам - защо не написа подробно как си го направила, за да не сърфирам между два блога и да объркам нещо?
    Иначе, дъщеря ми е възхитена от твоите сладки - и Коледни, и Великденски, и обеша, че ще се опита да приготви и тя. А мислиш ли, че айсинг, който е стоял в отворена кутия от миналата Коледа, вече не е годен за използване- има си дата, но тя важи сигурно без да е отворен?
    Поздрави
    Мария

    ОтговорИзтриване
  3. И забравих - с какви боички докара такива чисти цветове на айсинга при сладките?

    ОтговорИзтриване
  4. LaMartinia, влажен и несбит, а и много уханен.

    Пепеляшка, предполагам имаш предвид sugarpaste icing. По принцип тези маси са доста трайни, но има вероятност от контакта с въздуха да е изсъхнал и да не е годен за моделиране. Аз използвам предимно бои на Sugarflair. Купувам от www.cake-stuff.com (изпитан многократно и с ниски цени). Ако няма под ръка специализиран магазин, дъщеря ти може да поръча, ще и пристигнат бързо. Другият вариант е, ако се спрете на определени цветове, да вземете готово оцветен айсинг. Има го в разфасовки от 250 г. по 0.95 паунда (пак там). Така хем имате айсинг, хем спестявате купуването на бои.

    ОтговорИзтриване
  5. Точно си ровех за щоленова рецепта:) Много на време ми идва твоята публикация!

    ОтговорИзтриване
  6. Кали,
    пропуснла толкова красиви неща в твоя блог: Елегантна и стилна торта,
    нежни коледни сладки и чудесния щолен.
    Поздравления -
    много свежи, цветни, и празнични идеи.
    Ще очаквам и следващите предложения, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Ще се доверя на твоята, Кали! Със сигурност ще правя тази година щолен. А снимките са съвсем в духа на празника!(навреме започна ти с приготовленията)

    ОтговорИзтриване
  8. Кали, накиснала съм сушените плодове и утре смятам да се пробвам с този щолен. Обаче, като пълен балък да попитам- как му правиш такава форма, като самун ? В рецептата пише да се прегъва на две - при теб така ли е? И в не се ли разлива във формата, или е някаква специална? Прости за досаждането, но съм върховен лаик на тема сладки неща.
    Вкусна и романтична вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
  9. Пепеляшка, оформя се и се приплесква на кръг, след което се прегъва през средата. Аз го оформих на плота и го метнах в тава, застлана с хартия за печене. Не е необходима форма, защото запазва формата си при печене. Успех :)

    ОтговорИзтриване
  10. Кали, благодаря ти за напътствията. Направих го, стана чудесен - сутринта с кафето му се насладихме максимално...Сложих обаче 150 гр.микс от сушени плодове /нали се сещаш, че от Турция съм домъкнала сериозни количества/ и 150 гр.бадеми - пак стана и е повече плодов и хрупкав, супер.
    С пожелание за слънчево настроение и усмивки в този мрачен ден
    Мария

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails