вторник, 16 март 2010 г.

Birdcage cake



Идеята за тази торта ми се въртеше в главата от известно време и предвид желаната форма (клетка на птичка), трябваше да я направя висока, но изобщо и не предполагах с какво се захващам. За целта реших да я направя по витата технология (за първи път ми е). Не мога да скрия, че в процеса на работа имах един инфарктен момент, в който тортата започна да се накланя и се наложи да извърша няколко укрепителни процедури с помощта на бишкоти. Добре, че късметът беше с мен, защото вече ми минаваха мисли да направя кулата в Пиза :) Тортата е направена с готови квадратни блатове на Сладък път. Всеки блат е напоен съвсем леко (1-2 суп. лъжици) със сок от вишнев компот и тънко намазан с конфитюр от череши. Кремът (рецептата е дадена долу) е от маскарпоне и озахарени вишни. Замазана с традиционен маслен крем (за цвят, към него добавих получилият се захарен сироп от вишните) и украсена с цветя от фондан. Плочката с птиченцето отново е от фондан, нарисувана с прахообразни сладкарски бои за рисуване. Върху намазаните с крем блатове поръсвах с цели вишни, а между блатовете наредих и малко бишкоти за обем и разкош:)


За крема:


500 гр. маскарпоне
300 гр. неовкусена сметана
3-4 суп. лъжици пресята пудра захар
1/2 чаша предварително озахарени с пудра захар вишни (замразени)


Сметаната се разбива заедно със захарта, докато се надигне. Маскарпонето се слага в купата на миксера и се разбива за кратко на средна степен. Към него се добавя сметаново-захарната смес, разбива се отново за малко. Добавят се нарязаните на дребно вишни и всички съставки се разбиват до хомогенна смес.




13 коментара:

  1. Изглежда великолепно! Любопитно ми е колко време отнема изработването на един такъв шедьовър?

    ОтговорИзтриване
  2. Приказно е!Изключително нежно и красиво!

    ОтговорИзтриване
  3. Кали, не мога да скрия възхищението си! С невероятни темпове превземаш сладкарското изкуство и го праиш по уникален начин! Поздравления и за идеята и за рисунката!
    (С подобен род тортЕта редовно си патя, но още не съм се отказала :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. LaMartinia, Лулу, Ивейн, сърдечно ви благодаря за хубавите коментари, много ме радват. LaMartinia, относно въпроса ти, отне ми 2 дни, средно по 3 часа на ден. В първия правих кремовете, сглобявах, замазвах и рисувах плочката (блатовете ми бяха готови), а на втория украсих и снимах (самото приготовление за снимките, снимането и обработката около 1 час). Цветята бях направила предишната седмица, тъй че и за тях около 1 час.

    ОтговорИзтриване
  5. Изглежда страхотно.Толкова е нежна.

    ОтговорИзтриване
  6. Кали, има една малка наградка затеб в последната публикация на моя блог:) Отиди да си я вземеш http://luluto.blogspot.com/2010/03/spring-cake.html

    ОтговорИзтриване
  7. Кали,
    Прекрасен блог -
    очарована съм от красотата, финеса и елегантността на предложенията!
    А тортата е приказна,
    поздравления и много усмихната седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Lulu, аз като една "зелена" блогърка, съм много поласкана от вниманието ти! Благодаря ти от сърце!

    di_ani, добре дошла в блога ми! Хубавите отзиви са много мотивиращи за мен. Ще продължавам да реализирам идеите си и да ви ги показвам тук.

    ОтговорИзтриване
  9. Привет Кали, открих блога ти чрез Лулу- уникални произведения на изкуството са твоите сладки изкушения! Браво! Особенно ми допадат рисуваните кексчета- нереално изящни са...
    С усмивка
    Пепеляшка

    ОтговорИзтриване
  10. Привет и от мен, Кали!

    Идеята за тортата е чудесна, а реализацията й.. прелестна е! Поздравления и комплимент!

    Харесва ми блога ти и с удоволствие ще го посещавам и занапред!
    Поздрав и :-) от мен.

    пп. Надявам се, нямаш нищо против.. ?

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ви, Пепеляшка, Димитрина! Естествено, че сте добре дошли!

    Димитрина, твоите думи и жест направо ме трогнаха! Аз съм още прохождаща в блог пространството, но за толкова кратко време се докоснах до толкова много мили, талантливи и положително настроени момичета. Не мога да не си призная, че имено твоите вити торти ме "спасиха", докато умувах как да си направя тортата висока. Благодаря за идеите, вдъхновението и виртуалното отличие!

    ОтговорИзтриване
  12. Браво, изглежда като произведение на изкуството! То си е цяло изкуство да направиш подобно нещо. Ако можеше и да опитам...

    ОтговорИзтриване
  13. Кали,
    страхотна е тортата. Казвала съм ти го и във форума, но сега попаднах на блога ти. Искам да идкажа възхищението си и тук. Прекрасни са нещата, които твориш, и не само сладките.
    Поздрави

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails