петък, 24 септември 2010 г.

Baby Shoes Cake ... и "Медовик"

Торта "Медовик" е най-често приготвяната торта от майка ми, прави я от години за нашите празници в класическия вариант, с много на брой тънки блатове и варен крем и декорирана с шоколадова глазура. За най-добър резултат на тортата трябва да се дадат повечко часове престой, за да попие крема добре в блатовете.

За празника на моите племеннички близначета, които станах на цяла една годинка, се спрях именно на нашата изпитана рецепта за медена торта. И въпреки че в Интернет я има публикувана на много места с малки вариации в продуктите, ще поместя и нашата версия.








Продукти за тестото:

(Посочената доза е за торта с размери 26 см. От тестото се получават около 6-7 тънки блата.)

* 1 чаена чаша захар
* 2 супени лъжици мед
* 30 гр. меко масло
* 2 яйца
* 2-3 чаени чаши брашно
* 1 чаена лъжичка сода Бикарбонат

Захарта, медът и маслото се разтопяват на котлона. Оставят се да изстинат и към тях се добавят двете яйца. Разбъркват се равномерно и леко се загряват на котлона. Сместа се дръпва от котлона и към нея се добавят 2 чаши брашно и содата. Замесва се меко тесто с постепено добавяне на останалата част от брашното или колкото е необходимо, докато тестото престане да лепне. Дели се на 6 еднакви топчета, които се разточват върху хартия за печене, поръсена с брашно. Разточеният блат се изрязва в кръг и се изпича във фурната на 180 градуса за около 5 минути (хубаво е да се наблюдава непрекъснато, за да не прегори).


Продукти за крема:

* 1 литър прясно мляко
* 9 вършени лъжици брашно
* 1 чаена чаша захар
* 4 жълтъка
* 1 ванилия
* 125 грама масло
* 1/2 чаена чаша захар за карамелизиране

Млякото, брашното, захарта, жълтъците и ванилията се поставят в тенджерка на котлона и се оставят да заврят. Дръпват се от котлона и към готовия крем се добавят маслото и предварително карамелизираната захар. (По желание, след като изстине крема, към него може да се добавят останалите от яйцата белтъци, разбити на сняг. С тях кремът става по-въздушен. Аз лично го предпочитам без тях, защото карамеленият вкус остава по-подчертан без белтъците.

За целите на моята торта приготвих половината от посочената доза за тестото и крема, като изрязах малки кръгли блатове по 15 см. в диаметър. Подредих ги в тортен ринг, защото кремът е сравнително течен в самото начало и обвих отстрани с една лента от готов блат, за да укрепя стените и за да се получи по-гладка повърхност за измазване. Така сглобената торта престоя една нощ в хладилника, преди да бъде измазана с маслен крем и украсена.

За направата на обувчиците като основа съм използвала модела, предложен от Милен@ в ето тази публикация, но той беше прекроен и докроен за целите на моя модел.

11 коментара:

  1. Страхотни малки, сладки обувчици и цялостна визия на тортата :) Браво! Сигурна съм, че е била много вкусна!

    ОтговорИзтриване
  2. Кали, да са ти живи и здрави племенничките! Прекрасна торта си им направила! А обувчиците са просто невероятни! И надипленият борд около тортата е много красив!

    Усмихнат уикенд, Милена

    ОтговорИзтриване
  3. Кали, не е истина, че човешки ръце правят такива съвършенства....а за обувчиците, бих се клела, че е невъзможно да са сътворени от захар, толкова са истински! Просто си магьосница!
    И да ти са живи и здрави малките кукли-племеннички!
    Прекланям се пред таланта ти!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  4. Кали,
    здраве, усмивки и щастливо детство за малките ти племеннички.
    Тортата ти е вълшебна -
    чудесна композиция, контрасни цветове и изключително прецизна изработка.
    Моите адмирации,Браво!,Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Какво съвпадение! И на майка ми специалитета е Медовик, но тя си я прави под друго име.
    И пак да кажа - толкова прецизна изработка, толкова обмислени детайли, толкова много изящество - за пореден път оставам възхитена.
    Достоен подарък за едни малки принцеси - да са живи и здрави!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Уникална торта! Просто великолепна!

    ОтговорИзтриване
  7. Мая, Милена, Мария, Диани, Ивейн, Роси, на всички ви благодаря за тези толкова хубавите думи по мой адрес и по адрес на тортата. Истината е, че дълго време умувах над нея и я направих с голямо желание.

    Ивейн, подозирам, че Медовика по онова време е добила популярност, пренасяйки се от тефтер на тефтер, точно както днес хубавите рецепти се носят от блог на блог :)

    ОтговорИзтриване
  8. С най-хубави пожелания за малките момиченца!
    Ще си маркирам изпитаната рецепта за класически медовик!
    А обувките с тези стелки на цветя са един малък разкош!Поздравления за идеята и както винаги перфектното изпълнение!

    ОтговорИзтриване
  9. Кали, много здраве и щастливи мигове на порастналите госпожици :))
    От много време се каня да пробвам този медовик, но все не се престрашавам. Записвам си рецептата.
    Обувчиците са супер сладурски!

    ОтговорИзтриване
  10. Диди, Ели, радват ме вашите комплименти. Относно рецептата, най-често се среща във вариант с този крем. Различното при моя крем е карамелизираната захар, любима за мен добавка.

    ОтговорИзтриване
  11. Невероятна торта, изпипана до последния детайл!
    Да са ти живи и здрави малките племенички, Кали! :-)

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails