Торта "Медовик" е най-често приготвяната торта от майка ми, прави я от години за нашите празници в класическия вариант, с много на брой тънки блатове и варен крем и декорирана с шоколадова глазура. За най-добър резултат на тортата трябва да се дадат повечко часове престой, за да попие крема добре в блатовете.
За празника на моите племеннички близначета, които станах на цяла една годинка, се спрях именно на нашата изпитана рецепта за медена торта. И въпреки че в Интернет я има публикувана на много места с малки вариации в продуктите, ще поместя и нашата версия.
(Посочената доза е за торта с размери 26 см. От тестото се получават около 6-7 тънки блата.)
* 1 чаена чаша захар
* 2 супени лъжици мед
* 30 гр. меко масло
* 2 яйца
* 2-3 чаени чаши брашно
* 1 чаена лъжичка сода Бикарбонат
Захарта, медът и маслото се разтопяват на котлона. Оставят се да изстинат и към тях се добавят двете яйца. Разбъркват се равномерно и леко се загряват на котлона. Сместа се дръпва от котлона и към нея се добавят 2 чаши брашно и содата. Замесва се меко тесто с постепено добавяне на останалата част от брашното или колкото е необходимо, докато тестото престане да лепне. Дели се на 6 еднакви топчета, които се разточват върху хартия за печене, поръсена с брашно. Разточеният блат се изрязва в кръг и се изпича във фурната на 180 градуса за около 5 минути (хубаво е да се наблюдава непрекъснато, за да не прегори).
Продукти за крема:
* 1 литър прясно мляко
* 9 вършени лъжици брашно
* 1 чаена чаша захар
* 4 жълтъка
* 1 ванилия
* 125 грама масло
* 1/2 чаена чаша захар за карамелизиране
Млякото, брашното, захарта, жълтъците и ванилията се поставят в тенджерка на котлона и се оставят да заврят. Дръпват се от котлона и към готовия крем се добавят маслото и предварително карамелизираната захар. (По желание, след като изстине крема, към него може да се добавят останалите от яйцата белтъци, разбити на сняг. С тях кремът става по-въздушен. Аз лично го предпочитам без тях, защото карамеленият вкус остава по-подчертан без белтъците.
За целите на моята торта приготвих половината от посочената доза за тестото и крема, като изрязах малки кръгли блатове по 15 см. в диаметър. Подредих ги в тортен ринг, защото кремът е сравнително течен в самото начало и обвих отстрани с една лента от готов блат, за да укрепя стените и за да се получи по-гладка повърхност за измазване. Така сглобената торта престоя една нощ в хладилника, преди да бъде измазана с маслен крем и украсена.
За направата на обувчиците като основа съм използвала модела, предложен от Милен@ в ето тази публикация, но той беше прекроен и докроен за целите на моя модел.
За направата на обувчиците като основа съм използвала модела, предложен от Милен@ в ето тази публикация, но той беше прекроен и докроен за целите на моя модел.
Страхотни малки, сладки обувчици и цялостна визия на тортата :) Браво! Сигурна съм, че е била много вкусна!
ОтговорИзтриванеКали, да са ти живи и здрави племенничките! Прекрасна торта си им направила! А обувчиците са просто невероятни! И надипленият борд около тортата е много красив!
ОтговорИзтриванеУсмихнат уикенд, Милена
Кали, не е истина, че човешки ръце правят такива съвършенства....а за обувчиците, бих се клела, че е невъзможно да са сътворени от захар, толкова са истински! Просто си магьосница!
ОтговорИзтриванеИ да ти са живи и здрави малките кукли-племеннички!
Прекланям се пред таланта ти!
Мария
Кали,
ОтговорИзтриванездраве, усмивки и щастливо детство за малките ти племеннички.
Тортата ти е вълшебна -
чудесна композиция, контрасни цветове и изключително прецизна изработка.
Моите адмирации,Браво!,Диана
Какво съвпадение! И на майка ми специалитета е Медовик, но тя си я прави под друго име.
ОтговорИзтриванеИ пак да кажа - толкова прецизна изработка, толкова обмислени детайли, толкова много изящество - за пореден път оставам възхитена.
Достоен подарък за едни малки принцеси - да са живи и здрави!!!
Уникална торта! Просто великолепна!
ОтговорИзтриванеМая, Милена, Мария, Диани, Ивейн, Роси, на всички ви благодаря за тези толкова хубавите думи по мой адрес и по адрес на тортата. Истината е, че дълго време умувах над нея и я направих с голямо желание.
ОтговорИзтриванеИвейн, подозирам, че Медовика по онова време е добила популярност, пренасяйки се от тефтер на тефтер, точно както днес хубавите рецепти се носят от блог на блог :)
С най-хубави пожелания за малките момиченца!
ОтговорИзтриванеЩе си маркирам изпитаната рецепта за класически медовик!
А обувките с тези стелки на цветя са един малък разкош!Поздравления за идеята и както винаги перфектното изпълнение!
Кали, много здраве и щастливи мигове на порастналите госпожици :))
ОтговорИзтриванеОт много време се каня да пробвам този медовик, но все не се престрашавам. Записвам си рецептата.
Обувчиците са супер сладурски!
Диди, Ели, радват ме вашите комплименти. Относно рецептата, най-често се среща във вариант с този крем. Различното при моя крем е карамелизираната захар, любима за мен добавка.
ОтговорИзтриванеНевероятна торта, изпипана до последния детайл!
ОтговорИзтриванеДа са ти живи и здрави малките племенички, Кали! :-)