сряда, 14 юли 2010 г.

Mrs. Snail Cake

Знам, че блогът ми напоследък страдаше от липса на публикации, но след няколко пътувания и липса на настроение, беше крайно време да се завърна към любимото си занимание. И както обикновено се случва при мен, поводът дойде сам, след като през уикенда бяхме на пикник и си набрах малко горски ягоди, а освен това прилежно загърната и пазена, ме чакаше една по-рано направена фигурка за торта, за която все не идваше подходящ момент. В същото време попаднах и на публикацията на Ивейн за един италиански десерт - Zuccoto, който много ми допадна, и реших да ползвам нейната рецепта с малки промени от моя страна. В края на миналия месец бях за 5 дни в Италия, където останах леко разочарована от така известната италианска кухня, но въпреки това всички десерти, които опитах там, бяха безупречни. За това и веднага сложих рецептата в списъка на тези, които трябва да се пробват.

И така използвах два готови кръгли блата, а крема приготвих от:

250 гр. маскарпоне
200 мл. бита сметана
3 суп. л. пудра захар
1/2 чаша горски ягоди (предарително озахарени с 2 суп. л. пудра захар)
60 гр. бял шоколад на Lindt

За сиропиране на блатовете - 3 суп. л. бял шоколадов ликьор (или друг наличен)

По подобие на споменатата рецепта, първо разбих сметаната, към нея добавих маскарпонето и захарта, които разбих до пухкавост. След това добавих нарязания на ситно шоколад и ягодите, както и част от ягодовия сироп, който се беше образувал. Преди сглобяване, блатовете се сиропират леко с ликьора. Тортата замазах с маслен крем и покрих и оцветих с фондан. Ето я и нея!


13 коментара:

  1. Кали, много си мислех за тебе напоследък - имала си достатъчно хубави причини за отсъствие. Но завръщането ти е на ниво - със закачлива и същевременно много нежна торта!
    Поздравявам те и се радвам, че отново мога да ти "гостувам".

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Ивейн, много мило от твоя страна. Имах и хубави и не толкова хубави поводи да липсвам, но вече смятам да съм на линия. Освен това набирам скорост за другия месец, защото ще имам двама рожденика :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Много весела тортичка! Създаде ми настроение :)
    "Вътрешността" й също е интригуваща!

    ОтговорИзтриване
  4. Кали, липсваха ми твоите изящни произведения! Много серадвам, че се появи:) Десертът изглежда много, много вкусно и невероятно красиво!

    ОтговорИзтриване
  5. goldy, Lulu, благодаря за хубавите думи :) Потвърждавам, наистина се получи вкусна и лека комбинация.

    ОтговорИзтриване
  6. Тортата е изтинска прелест.
    Радвам се че отново си на линия :)

    ОтговорИзтриване
  7. Изумитерна красота- брависимо!
    Незабравимо лято!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря, Пепеляшка, много слънчеви емоции и за теб!

    ОтговорИзтриване
  9. Много закачлива торта, Кали! Нежна, изчистена и много стилна, както ги харесвам! А охлювчето е много сладко :-)
    Още много хубави поводи за торти и "сладки" изяви!

    Морски поздрави, Милена

    ОтговорИзтриване
  10. Кали,липсваха ни твоите красиви и ефирни произведения!
    Радвам се,че отново се появяваш с нещо разкошно!
    Охлюва е много сладурски!
    :)

    ОтговорИзтриване
  11. Milen@, Диди, радвам се на вашите коментари, благодаря ви! Поздрави и усмихнато лято!

    ОтговорИзтриване
  12. Ей, Кали,
    сега виждам колко цветно чудо си сътворила. Прекрасна е фигурката и колко закачливо намига.
    Поздрави и да севърнеш с пълна сила. И чакаме новите торти

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails