Знам, че блогът ми напоследък страдаше от липса на публикации, но след няколко пътувания и липса на настроение, беше крайно време да се завърна към любимото си занимание. И както обикновено се случва при мен, поводът дойде сам, след като през уикенда бяхме на пикник и си набрах малко горски ягоди, а освен това прилежно загърната и пазена, ме чакаше една по-рано направена фигурка за торта, за която все не идваше подходящ момент. В същото време попаднах и на публикацията на Ивейн за един италиански десерт - Zuccoto, който много ми допадна, и реших да ползвам нейната рецепта с малки промени от моя страна. В края на миналия месец бях за 5 дни в Италия, където останах леко разочарована от така известната италианска кухня, но въпреки това всички десерти, които опитах там, бяха безупречни. За това и веднага сложих рецептата в списъка на тези, които трябва да се пробват.
И така използвах два готови кръгли блата, а крема приготвих от:
250 гр. маскарпоне
200 мл. бита сметана
3 суп. л. пудра захар
1/2 чаша горски ягоди (предарително озахарени с 2 суп. л. пудра захар)
60 гр. бял шоколад на Lindt
За сиропиране на блатовете - 3 суп. л. бял шоколадов ликьор (или друг наличен)
По подобие на споменатата рецепта, първо разбих сметаната, към нея добавих маскарпонето и захарта, които разбих до пухкавост. След това добавих нарязания на ситно шоколад и ягодите, както и част от ягодовия сироп, който се беше образувал. Преди сглобяване, блатовете се сиропират леко с ликьора. Тортата замазах с маслен крем и покрих и оцветих с фондан. Ето я и нея!
Кали, много си мислех за тебе напоследък - имала си достатъчно хубави причини за отсъствие. Но завръщането ти е на ниво - със закачлива и същевременно много нежна торта!
ОтговорИзтриванеПоздравявам те и се радвам, че отново мога да ти "гостувам".
Благодаря, Ивейн, много мило от твоя страна. Имах и хубави и не толкова хубави поводи да липсвам, но вече смятам да съм на линия. Освен това набирам скорост за другия месец, защото ще имам двама рожденика :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Много весела тортичка! Създаде ми настроение :)
ОтговорИзтриване"Вътрешността" й също е интригуваща!
Кали, липсваха ми твоите изящни произведения! Много серадвам, че се появи:) Десертът изглежда много, много вкусно и невероятно красиво!
ОтговорИзтриванеgoldy, Lulu, благодаря за хубавите думи :) Потвърждавам, наистина се получи вкусна и лека комбинация.
ОтговорИзтриванеТортата е изтинска прелест.
ОтговорИзтриванеРадвам се че отново си на линия :)
Иренка, благодаря ти :)
ОтговорИзтриванеИзумитерна красота- брависимо!
ОтговорИзтриванеНезабравимо лято!
Благодаря, Пепеляшка, много слънчеви емоции и за теб!
ОтговорИзтриванеМного закачлива торта, Кали! Нежна, изчистена и много стилна, както ги харесвам! А охлювчето е много сладко :-)
ОтговорИзтриванеОще много хубави поводи за торти и "сладки" изяви!
Морски поздрави, Милена
Кали,липсваха ни твоите красиви и ефирни произведения!
ОтговорИзтриванеРадвам се,че отново се появяваш с нещо разкошно!
Охлюва е много сладурски!
:)
Milen@, Диди, радвам се на вашите коментари, благодаря ви! Поздрави и усмихнато лято!
ОтговорИзтриванеЕй, Кали,
ОтговорИзтриванесега виждам колко цветно чудо си сътворила. Прекрасна е фигурката и колко закачливо намига.
Поздрави и да севърнеш с пълна сила. И чакаме новите торти