петък, 24 септември 2010 г.

Baby Shoes Cake ... и "Медовик"

Торта "Медовик" е най-често приготвяната торта от майка ми, прави я от години за нашите празници в класическия вариант, с много на брой тънки блатове и варен крем и декорирана с шоколадова глазура. За най-добър резултат на тортата трябва да се дадат повечко часове престой, за да попие крема добре в блатовете.

За празника на моите племеннички близначета, които станах на цяла една годинка, се спрях именно на нашата изпитана рецепта за медена торта. И въпреки че в Интернет я има публикувана на много места с малки вариации в продуктите, ще поместя и нашата версия.








Продукти за тестото:

(Посочената доза е за торта с размери 26 см. От тестото се получават около 6-7 тънки блата.)

* 1 чаена чаша захар
* 2 супени лъжици мед
* 30 гр. меко масло
* 2 яйца
* 2-3 чаени чаши брашно
* 1 чаена лъжичка сода Бикарбонат

Захарта, медът и маслото се разтопяват на котлона. Оставят се да изстинат и към тях се добавят двете яйца. Разбъркват се равномерно и леко се загряват на котлона. Сместа се дръпва от котлона и към нея се добавят 2 чаши брашно и содата. Замесва се меко тесто с постепено добавяне на останалата част от брашното или колкото е необходимо, докато тестото престане да лепне. Дели се на 6 еднакви топчета, които се разточват върху хартия за печене, поръсена с брашно. Разточеният блат се изрязва в кръг и се изпича във фурната на 180 градуса за около 5 минути (хубаво е да се наблюдава непрекъснато, за да не прегори).


Продукти за крема:

* 1 литър прясно мляко
* 9 вършени лъжици брашно
* 1 чаена чаша захар
* 4 жълтъка
* 1 ванилия
* 125 грама масло
* 1/2 чаена чаша захар за карамелизиране

Млякото, брашното, захарта, жълтъците и ванилията се поставят в тенджерка на котлона и се оставят да заврят. Дръпват се от котлона и към готовия крем се добавят маслото и предварително карамелизираната захар. (По желание, след като изстине крема, към него може да се добавят останалите от яйцата белтъци, разбити на сняг. С тях кремът става по-въздушен. Аз лично го предпочитам без тях, защото карамеленият вкус остава по-подчертан без белтъците.

За целите на моята торта приготвих половината от посочената доза за тестото и крема, като изрязах малки кръгли блатове по 15 см. в диаметър. Подредих ги в тортен ринг, защото кремът е сравнително течен в самото начало и обвих отстрани с една лента от готов блат, за да укрепя стените и за да се получи по-гладка повърхност за измазване. Така сглобената торта престоя една нощ в хладилника, преди да бъде измазана с маслен крем и украсена.

За направата на обувчиците като основа съм използвала модела, предложен от Милен@ в ето тази публикация, но той беше прекроен и докроен за целите на моя модел.

понеделник, 20 септември 2010 г.

Little Princess Cake - Торта за малка принцеса

Тази сравнително малка тортичка направих в последния момент. Исках да направя изненада за една малка госпожица, която навърши 6 години. И тъй като тя, както всяко момиченце на тази възраст, харесва принцеси и особено много държи на розовия цвят, избрах принцеската тема за нейната торта.







LinkWithin

Related Posts with Thumbnails