вторник, 31 август 2010 г.

Orange refrigerator cake

Името на т. нар. Orange refrigerator cake само подсказва какъв е основният му аромат и какво да очакваме от приготовлението му. Изключително лесен за направа, със свеж крем и много възможности за импровизации в продуктите, този сладкиш има голямото предимство да не изисква печене. И един малък недостатък ... би било добре да престои най-малко 4 часа или дори нощ в хладилника.







Аз го приготвих във форма за кекс с дъно 23x8,5 см., за която използвах следните количества продукти:

* 60 гр. запечени и едро начукани лешници
* 230 гр. маскарпоне
* 2 супени лъжици пресята пудра захар
* ситно смляна кора от 1 портокал (малък)
* 150 мл. прясно изцеден сок от портокал
* 150 гр. (10 броя) обикновени бишкоти
* месестата част на 1 портокал

Дъното и стените на формата се покриват плътно с фолио за свежо съхранение, така че фолиото да излиза извън стените на формата.

Лешниците се посипват равномерно на 1 слой в тава, покрита с хартия за печене. Запичат се в загрята до 180 градуса фурна за около 10 мин. или докато започне да се усеща аромата им. Счукват се на едро и с тях равномерно се посипва дъното на приготвената форма.

В отделен съд се разбива маскарпонето, към него се прибавят пудрата захар и фино смляната портокалова кора. Постепено се добавят около 100 мл. от изцедения сок и се бие до получаването на мека, кремообразна смес.

Около 1/3 или малко повече от полученият крем се изсипва върху слоя с ядките. Покрива се със слой от бишкоти, които леко се поръсват с 1-2 супени лъжици от останалия сок. Целият портокал се изчиства добре от кожата и се взима само месестата част, която се разполага равномерно върху слоя с бишкотите.

Изсипва се останалата част от крема, покрива се с нов слой бишкоти и накрая се поръсват с цялото количество останал сок. (На всеки от двата слоя с бишкоти сложих по 4 броя, а останалите 2 нарязах на тънки лентички, с които уплътних празните места.) Фолиото от всички стени се загръща внимателно, за да покрие бишкотите и леко се притиска с пръсти.



След охлаждането махаме фолиото от повърхността, похлупваме формата с подходяща чиния и обръщаме сладкиша на обратно. Отстраняваме фолиото от всички страни и сме готови да сервираме.





Използваните лешници успешно могат да се заменят с едро смлян шам-фъстък или бадеми. А вместо с портокал, вътрешността може да се овкуси с резени от белени праскови, пресни ягоди или малини (около 250-300 гр).

3 коментара:

  1. Звучи много обещаващо! Като гледам може и във вариант на торта да се приготви, особено подходящо, ако времето е кът:)
    Само си представям аромата...

    ОтговорИзтриване
  2. Направих го за рождения ден на малката и беше страхотно! Благодаря за хубава рецепта:)

    ОтговорИзтриване
  3. О, Лулу, радвам се, че ти е допаднала рецептата, аз съм фен на мързеливите неща. Ивейн, да знаеш, доста е силен аромата, поне според моя вкус, следващият път ще пробвам с по-малко кора.

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails