вторник, 31 август 2010 г.

Orange refrigerator cake

Името на т. нар. Orange refrigerator cake само подсказва какъв е основният му аромат и какво да очакваме от приготовлението му. Изключително лесен за направа, със свеж крем и много възможности за импровизации в продуктите, този сладкиш има голямото предимство да не изисква печене. И един малък недостатък ... би било добре да престои най-малко 4 часа или дори нощ в хладилника.







Аз го приготвих във форма за кекс с дъно 23x8,5 см., за която използвах следните количества продукти:

* 60 гр. запечени и едро начукани лешници
* 230 гр. маскарпоне
* 2 супени лъжици пресята пудра захар
* ситно смляна кора от 1 портокал (малък)
* 150 мл. прясно изцеден сок от портокал
* 150 гр. (10 броя) обикновени бишкоти
* месестата част на 1 портокал

Дъното и стените на формата се покриват плътно с фолио за свежо съхранение, така че фолиото да излиза извън стените на формата.

Лешниците се посипват равномерно на 1 слой в тава, покрита с хартия за печене. Запичат се в загрята до 180 градуса фурна за около 10 мин. или докато започне да се усеща аромата им. Счукват се на едро и с тях равномерно се посипва дъното на приготвената форма.

В отделен съд се разбива маскарпонето, към него се прибавят пудрата захар и фино смляната портокалова кора. Постепено се добавят около 100 мл. от изцедения сок и се бие до получаването на мека, кремообразна смес.

Около 1/3 или малко повече от полученият крем се изсипва върху слоя с ядките. Покрива се със слой от бишкоти, които леко се поръсват с 1-2 супени лъжици от останалия сок. Целият портокал се изчиства добре от кожата и се взима само месестата част, която се разполага равномерно върху слоя с бишкотите.

Изсипва се останалата част от крема, покрива се с нов слой бишкоти и накрая се поръсват с цялото количество останал сок. (На всеки от двата слоя с бишкоти сложих по 4 броя, а останалите 2 нарязах на тънки лентички, с които уплътних празните места.) Фолиото от всички стени се загръща внимателно, за да покрие бишкотите и леко се притиска с пръсти.



След охлаждането махаме фолиото от повърхността, похлупваме формата с подходяща чиния и обръщаме сладкиша на обратно. Отстраняваме фолиото от всички страни и сме готови да сервираме.





Използваните лешници успешно могат да се заменят с едро смлян шам-фъстък или бадеми. А вместо с портокал, вътрешността може да се овкуси с резени от белени праскови, пресни ягоди или малини (около 250-300 гр).

вторник, 24 август 2010 г.

"The Cars" cake - Торта "Колите"

За мой късмет или не, двете ми момчета са родени през 6 дни и всяка година в края на лятото за мен е много напрегнато покрай организацията за Рождените дни. Малкият днес става на цели 3 години и към него са насочени големи очаквания, особено от мен, вече да се очовечи и от бебе да се превърне в голямо, послушно момче. В избора на тортата нямах никакви затруднения, естествено всичко на тема МакКуин е актуално, а и докато разглеждах други торти с "Колите" ми направи впечатление, че повечето бяха за 3 годишни. Матю и Маккуин на тортата са играчки.













А тук рожденика, който беше толкова нетърпелив, че на място започна да разглобява тортата.


четвъртък, 19 август 2010 г.

Ben10 Cake & Shrek Cake - Торти "Бен 10" и "Шрек"

Ако думите омнитрикс, Бен 10, чудодух и човекозавър ви звучат до болка познати, а къщата ви е зарината с безброй от тези същества, то със сигурност у дома си отглеждате някой подрастващ фен на популярната поредица. Бен 10 манията не подмина и рождения ден на големия ми син, който вчера стана на 6 и темата естествено трябваше да залегне и в тортата за неговото тържество.














Направих му и покана за РД, отнова с любимия герой.





И тъй като за първа година се решавам сама да направя тортите за РД и ентусиазмът ми беше вповече, се осмелих да направя още една. За нея идеята ми дойде, след като в Интернет попаднах на снимка с къщата на Шрек. На пръв поглед ми се стори трудна за изпълнение, но за сметка на това доста се забавлявах с нея. Важно уточнение - фигурката на Шрек е играчка от МакДоналдс :)











А това е снимката от нет-а, която ползвах като модел:





Всички по-големи фигурки направих предварително. За да спестя поне малко време реших двете торти да бъдат еднакви като вкус. Тортата Бен 10 сглобих от 4 блата (стана висока 20 см.), а тортата Шрек - от 2. Ползвах рецептата на Милен@ за шоколадов блат - правя го за 2 път и горещо го препоръчвам - изключително сочен, вкусен и ароматен. Посочената от нея доза е доста голяма и тъй като ползвах 2о см. кръгла форма, пекох сместа на 3 пъти, след което разрязвах блатовете. Това количество бе достатъчно и за двете торти. Всеки блат е напоен с домашен компот от ягоди и намазан с домашно ягодово сладко.

За крема използвах общо (количество и за двете торти):

600 гр. маскарпоне
500 гр. неовкусена течна сметана
6 суп. л-ци пудра захар
100 гр. шоколад Милка с ягоди

Сметаната се разбива охладена, така както е извадена от хладилника. В отделна купа се разбива маскарпонето заедно с пудрата закар. Към тях се добава разбитата сметана и леко се разбърква с шпатула. Накрая се добавя и шоколадът, нарязан наситно с нож. Цялото това количество разпределих равномерно по двете торти и стигна идеално.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails