четвъртък, 30 декември 2010 г.

Какаови кейкчета с маслена глазура

Казват, че както изпратим старата година, така ще ни върви през цялата следваща. За това на всички пожелавам богата трапеза, пълни чаши и много весела компания с любими хора! За финал на старата година ще ви предложа празнични кейкчета с какаов вкус и мека глазура от швейцарски маслен крем.





За приготвянето на кейкчетата са ни нужни:

3 яйца среден размер
175 гр. захар
115 гр. самонабухващо брашно
6 супени лъжици какао на прах
1 1/2 чаена лъжичка Бакпулвер
1 ванилия
175 гр. меко масло






Затоплете фурната на 175 гр. Поставете захарта, маслото, яйцата и ванилията в купата на миксера и разбийте на най-висока степен за 2-3 мин. Пресейте в отделна купа брашното, какаото и Бакпулвера. Добавете брашнената смес постепено към разбитите съставки и разбъркайте с шпатула или разбийте с миксера на най-ниска степен, докато брашното се усвои. С помощта на лъжица разпределете сместа в хартиените кошнички, поставени във форма за печене на мъфини. Напълнете всяка на 3/4 от височината и. Печенето в малки кошнички отнема около 15 минути. Ако използвате по-голям размер, увеличете времето с 3-5 минути.



За приготвянето на масления крем са нужни следните продукти:

250 гр. меко масло на стайна Т
150 гр. захар
3 белтъка
1 ванилия

Разбийте маслото до пухкавост. На водна баня разбъркайте захарта и белтъците, докато се затоплят и захарта се разтопи (2-3 минути). Свалете от огъня и разбийте сместа с миксер на висока степен, докато се охлади. Намалете миксера на средна степен и започнете постепено да добавяте по лъжица от маслото, като разбивате добре след всяка. Сложете ванилията. Разбийте още 3-5 минути на най-ниска степен.

Посоченото количество е достатъчно за украсяването на една доза кейкчета. Шприцоването на глазурата става, когато кейкчетата са напълно изстинали. За оцветяването и ползвах безвредни гелови бои, които предварително се разтварят в няколко капки вода. Можем да украсим с перлички, цветя от фондан и да поръсим с ядлив брокат.

неделя, 19 декември 2010 г.

Коледни торти - Christmas cakes

Колкото и да си мислех, че имам на разположение цял Декември за предколедни приготовления, към момента се оказва, че изоставам сериозно с подаръците и има голяма опасност да си останем със скормни количества Коледни сладкиши. Но така е, когато едно след друго се заредиха няколко партита и събития, а още предстоят. Междувременно имах повод да направя две празнични торти, които сега ще представя. И двете са Коледни, а в същото време много различни като визия.

За първата идеята дойде, след като в едно магазинче си харесах фигурка на Коледно еленче. Веднага си представих, че мога да я ползвам за модел, който да изработя от захарно тесто и ще краси върха на тортата. За съжаление керамичната фигурка счупих още докато я купувах в магазина и няма как да покажа на снимка. Цветовете от фигурката, класическата комбинация от червено и зелено, залегнаха като основни цветове в двата етажа на тортата, а към тях добавих и други два зимни елемента, малко снежни преспи на първия етаж и Коледни лампички на втория.



За втората торта вдъхновението дойде от една блестяща панделка в много пъстри и свежи цветове. От тук нататък съобразих всички цветове по отделните детайли. Всяка отделна плака изрисувах с картинки, които и тематично и цветово се връзваха с Коледната тема. Най-любими от всички ми станаха еленчетата.














понеделник, 13 декември 2010 г.

Меденки с украса

Може да се каже, че сме почти готови да посрещнем Дядо Коледа в детската градина. Изпекохме му сладки, украсихме ги и сега остава да ги занесем на място и да си чакаме подаръците. Ако трябва да бъда точна, най-малкият помощник се включи в момента на замесване на меденото тесто. Колкото и да го баламосвах, той ме усети точно, когато започнах да добавям брашното и нададе такъв вой, че предпочетох да му дам да меси едно топче. Крайният резултат е ясен, чистенето на плота и мивката отне повече време от приготвянето на тестото, но важен е крайния резултат. Печенето и украсата обаче нямаше да издържат на такъв напън, за това ги правих в пълно усамотение.




Формичките за играчки за елха са комплект, на който отдавна бях хвърлила око и поръчах предварително. Всички меденки, включително и частите за къщичката, която те първа предстои да сглобявам, направих от едно и също тесто.


Продукти за тестото:

2 яйца
1 чаена чаша захар (половината-бяла, а другата половина - кафява)
1 кафена чашка течен (незахаросан) мед
1 чаена чаша олио
1 пакетче (20 гр.) Бакпулвер за меденки (това е комбинирана подправка от асортимента на Кауфланд. Съдържа млени канела, карамфил, джинджифил, кориандър, ч. пипер, бахар, кардамон, индийско орехче).
Брашно колкото поеме, до получаването на нелепкаво тесто.


Медът и захарта се разтопяват на слаб огън при непрекъснато бъркане, докато кристалчетата се разтопят. Добавя се цялото пликче с Бакпулвера и отново се разбърква до гладка консистенция. Дръпва се от котлона и се оставя леко да се охлади за 2-3 мин, като междувременно се разбърква, за да не се втвърди. Преместваме в съд, в който ще правим тестото. Добавяме яйцата едно по едно и бъркаме непрекъснато. Накрая добавяме и олиото. Трябва да се получи хомогенна пенеста смес. Започваме да добавяме брашното на малки порции. През цялото време бъркаме и сместа постепенно се сгъстява. Когато започне да се бърка трудно, прехвърляме тестото върху много набрашнен плот. Продължаваме периодично да добавяме брашно и да месим. Целта е да се получи гладко, лъскаво тесто, което не лепне при допир. Ако се прекали с брашното, меденките ще станат по-твърди. Готовото тесто увиваме във фолио и слагаме в хладилника да престои. Преди разточване, тестото трябва да се извади на стайна температура и да се остави да се отпусне. Пече се на 180 гр. фурна (или 160 гр. с вентилатор), около 15-20 мин. Времето за печене зависи както от големината на изрязаните меденки, така и от дебелината на разточване, за това може да се ориентираме по лекия загар. Всяка сладка, преди да бъде покрита с украсата от захарен фондан, трябва да се намаже с много тънък слой кайсиево желе.

За да се запази украсата максимално, трябва да дадем възможност на покритието да изсъхне добре, например в неотопляемо помещение с по-ниска Т и влажност. Готовите сладки могат да се съхраняват в метални кутии, задължително на студено.












LinkWithin

Related Posts with Thumbnails