Рецептата, адаптирана от 200 Cakes and Bakes , е за около 16 готови сладки. Продуктите, които ни трябват:
50 гр. лешници/орехи
225 гр. бяло брашно
75 гр. захар
150 гр. масло, нарязано
ситно смляна кора от половина лимон
1 жълтък
Малиново сладко за слепване
Пудра захар за поръсване
Смиламе фино ядките (аз ползвах орехи) с блендер и оставяме настрани. Брашното и захарта поставяме в купа. Добавяме маслото, нарязано на ситно, и с ръце започваме да месим до получаването на ситни трохи. Добавяме смлените ядки, кората от лимона и жълтъка и месим, докато оформим еднородно тесто. Оставяме го да престои за около час в хладилника.
Аз лично предпочитам да разточвам тестото директно върху хартията за печене, за да избегна момента с пренасянето на изрязаните сладки. Приготвям лист хартия за печене точно с размерите на тавата, така избягвам подвиването на хартията, което води до деформиране на сладките при печене. Разточваме тестото върху хартията и с кръгла назъбена формичка изрязваме сладките. Отстраняваме изрезките. С малка формичка (кръгче, звездичка, сърчице) изрязваме дупчица в средата на половината от кръглите сладки. Печем на 180 гр в долната част на фурната, докато сладките леко покафенеят по краищата. На мен ми отне около 15 мин. Времето за печене зависи както от самата фурна, така и от дебелината и големината на сладките, за това най-лесно е да се ориентираме по лекия загар.
Пренасяме готовите сладки върху метална решетка и изчакваме да изстинат.