събота, 27 ноември 2010 г.

Линцерови сладки - Linzer cookies

Линцеровите сладки са мини версията на Linzer Torte, по името на град Линц (Австрия), за чиято рецепта сведенията датират от края на 17 в. Обединяващото във всички рецепти за този сладкиш е тестото, приготвено от брашно, масло, жълтъци, лимонова кора и смлени ядки, обикновено лешници, орехи. Характерен е и пълнежът от малиново сладко (сладко от френско грозде или боровинки), който във варианта на тарта се поставя между долната кора и горната тестена решетка. Технологията при Линцеровите сладки е подобна. Линцеровите сладки са предпочитан десерт на Коледната трапеза заради празничния си вид и гарантиран вкус.

Рецептата, адаптирана от 200 Cakes and Bakes , е за около 16 готови сладки. Продуктите, които ни трябват:

50 гр. лешници/орехи

225 гр. бяло брашно

75 гр. захар

150 гр. масло, нарязано

ситно смляна кора от половина лимон

1 жълтък

Малиново сладко за слепване

Пудра захар за поръсване

Смиламе фино ядките (аз ползвах орехи) с блендер и оставяме настрани. Брашното и захарта поставяме в купа. Добавяме маслото, нарязано на ситно, и с ръце започваме да месим до получаването на ситни трохи. Добавяме смлените ядки, кората от лимона и жълтъка и месим, докато оформим еднородно тесто. Оставяме го да престои за около час в хладилника.

Аз лично предпочитам да разточвам тестото директно върху хартията за печене, за да избегна момента с пренасянето на изрязаните сладки. Приготвям лист хартия за печене точно с размерите на тавата, така избягвам подвиването на хартията, което води до деформиране на сладките при печене. Разточваме тестото върху хартията и с кръгла назъбена формичка изрязваме сладките. Отстраняваме изрезките. С малка формичка (кръгче, звездичка, сърчице) изрязваме дупчица в средата на половината от кръглите сладки. Печем на 180 гр в долната част на фурната, докато сладките леко покафенеят по краищата. На мен ми отне около 15 мин. Времето за печене зависи както от самата фурна, така и от дебелината и големината на сладките, за това най-лесно е да се ориентираме по лекия загар.

Пренасяме готовите сладки върху метална решетка и изчакваме да изстинат.

Време е да намажем целите с малиновото сладко, а сладките с изрязаните дупчици в средата да поръсим с пудра захар.




Слепваме ги една с друга и готово
!


сряда, 24 ноември 2010 г.

Щолен с елементи на импровизация

Нямах никакво намерение да правя публикация с този щолен, но вчера, минути след като го сложих да полегне във фурната, ми се стори толкова симпатичен и веднага си го представих завързан с панделка и готов за снимка.

На рецептата попаднах от линк в Бг-мамма към друг български кулинарен блог. Не бих искала да повтарям рецептата, а просто да я препоръчам горещо и да напиша малките промени, които направих аз.

Съвсем навреме и по случайност попаднах на един коментар на известен канадски майстор сладкар с препоръки за постигането на успешен фрут кейк. Неговите трикове са задължителното накисване и продължително престояване на сушените плодове в ром/коняк (както се казва и в самата рецепта), ползването на кафява захар (по-специално демерара) и изваждането на кейка от фурната леко недоопечен. Все лесни и постижими тънкости, които аз приложих при приготвянето на рецептата.

Импровизациите, които направих:

* Ползвах „брашното, което набухва само” (все по-често го предпочитам напоследък), като изключих содата за хляб от рецептата.

* Нямах портокалови кори, за това сложих ванилена захар с портокалова есенция.

* Използвах готов микс от сушени плодове (ананас, папая, стафиди, червени боровинки) и бадеми. Пликчето е 150 гр., точно същото количество, както бадемите и плодовете от рецептата. Това беше плод най-вече на моя мързел, защото реших, че готовия микс ще ми спести търсенето и пазаруването на няколко различни вида плодове.

* Поради липса на ром, накиснах плодовете в уиски.

* Бялата захар замених с мусковадо.

Всички останали продукти и методи спазих точно както са описани в рецептата. Тъй като разделих сместта на две и целях кейка да остане леко недоопечен, печенето ми отне около 30-35 мин.


понеделник, 22 ноември 2010 г.

Украсени Коледни сладки

Мислите ли си за Коледа вече? Няма да е пресилено, ако кажа, че започнах да си мечтая за Коледните приготовления още в началото на Октомври. Започнах с подбирането на рецепти и набавянето на някои бои, форми и кутии за сладки. Сега остава и да изпълня всички точки от списъка. Дано ми се получи :)

Като за начало направих две тренировки с печене и украсяване на захарни сладки. Първите в класическите Коледни цветове – зелено, бяло и червено.

И още една колекция от „плетени” сладки в розово и аква.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails