сряда, 17 февруари 2010 г.

Какаов сладкиш

Това е една изключително лесна за приготвяне рецепта от стария мамин тефтер, за която си спомням, че съм приготвяла като малка. Най-хубавата част в рецептата е, че пести работата с миксер и дори не изисква печене.



Продукти:

2 пакета чаени бисквити

3 супени лъжици какао

3 супени лъжици мед

1/2 чаена чаша гореща вода

60 грама масло на стайна температура

1 чаена чаша пресята пудра захар



Приготовление:

Бисквитите се смилат на много ситно в блендер. Към тях се добавя какаото и се разбъркват добре с лъжица. Слага се меда и започва омесването на тесто като към сместта постепенно се добавя водата. В отделен съд се смесват маслото и пресятата пудра захар. Разбърват се добре до получаването на хомогенна смес. Взима се бисквитеното тесто и се разстила върху домакинско фолио. Разточва се тънък, равномерен, правоъгълен слой от около 3-4 мм. Върху него се нанася равномерен слой от маслено-захарната смес. Така полученият правоъгълник се завива внимателно по дължина, за да се оформи руло. Завива се с фолиото и се оставя в хладилник да стегне.

понеделник, 15 февруари 2010 г.

Шоколадови кейкчета с украса

След кратък застой миналата седмица реших днес да се отдам на любимото си занимание. Това са шоколадови кейкчета с украса от мини букетчета.








понеделник, 8 февруари 2010 г.

Опера кейк

Тази рецепта бях записала отдавна, но тъй като на първо четене ми се стори трудна, реших да я отложа във времето (източник). Дойде и нейният ред и ето какво се получи.




Продукти:

Бадемова платка:

¾ чаша филиран бадем
½ чаша + 1 суп. лъжица кристална захар (отделно)
2 големи яйца на стайна Т
3 големи белтъка на стайна Т
¼ чаша брашно

2 супени лъжици меко безсолно масло

Захарен сироп:

1/3 чаша вода
¼ чаша кристална захар
¼ чаша мед
1 суп. лъжица ликьор
Медено-маслен крем:

1 чаша меко безсолно масло
3 големи белтъка на стайна Т
¼ чаша мед
Бял шоколадов мус:

200 г бял шоколад, натрошен на дребно
1 чаша + 3 суп. лъжици сметана (отделно)
1 суп. лъжица ликьор
Приготвяне на Бадемовата платка

Фурната се загрява до 200 градуса. Намаслява се и се набрашнява тава, покрита с хартия за печене, аз ползвах тавата на фурната.

В блендер се натрошава филирания бадем до фина консистенция (подобно на царевично брашно). Натрошените бадеми се разбъркват в купа с ½ чаша захар.
С миксер се разбива 1 цяло яйце в бадемовата смес (1 минута на висока скорост). Добавя се второто яйце и се разбива още 1 минута. Получената смес трябва да е бледожьлта на цвят.
С приставката за разбиване на белтъци се разбиват белтъците на висока скорост, докато се получи пенеста смес. Бавно се добавя допълнителната лъжица захар и се бие, докато белтъците лъснат и образуват връхчета.

Брашното се пресява върху бадемово-яйчената смес и с помощта на дървена лъжица всичко се обърква добре. Внимателно се добавят белтъците на 2 пъти. Добавя се и разтопеното масло и отново се разбърква много добре.

Сместа се изсипва в тавата на равномерен тънък слой около 6-7 мм. и се заглажда от въздушни мехурчета. Пече се около 10 мин. или докато покафенее леко. Изважда се и се охлажда върху метална подложка за 10 мин. Обръща се върху подложката и се обелва хартията. Оставя се да изстине напълно. Блатът се реже на 4 еднакви части. Ако тортата ще се сглобява на следващият ден, платките се увиват във фолио.
Приготвяне на Захарния сироп

В малък огнеупорен съд се смесват водата, захарта и меда. Кипват се и се оставят на котлона още 2-3 мин. докато захарта се разтопи и сместа стане прозрачна. Маха се от огъня и се добавя ликьора.

Приготвяне на Медено-масления крем

Маслото се разбива с миксер до омекване и се оставя настрани. С приставката за белтъци се разбиват белтъците на средна степен до бледо жълто. Намаслява се един стъклен съд. Медът се поставя в огнеупорен съд и се затопля на котлона на средна степен до образуване на малки балончета (малко преди кипене), като се бърка непрекъснато. В този момент медът се изсипва в приготвения стъклен съд, за да се спре приготвянето. Половината мед се изсипва върху белтъците и се разбива за 1 мин. на висока степен. Добавя се и останалия мед и се разбива отново, докато купата изстине (около 5 мин.). Добавя се маслото и се разбива, докато омекне. Кремът се отделя в малка купа и се покрива с фолио.
Приготвяне на белия шоколадов мус

Натрошеният шоколад се разтопява с 3 супени лъжици сметана. Разбива се леко и се оставя да се охлади. Останалата сметана и ликьора се разбиват с приставката за белтъци на висока степен, докато се получат меки връхчета. Разбитата сметана (1 чаша) се смесва с разтопения шоколад и отново се разбива със същата приставка. Добавя се и остатъка от сметаната. Сместа се доразбива леко, като се внимава да не се пре-бие. Готовият мус се покрива в съд и се слага в хладилника.
Сглобяване на тортата:
Поставя се първата платка и се напоява леко със захарния сироп. Отделя се малка част от медено-масления крем за замазване на тортата. Остатъкът се намазва равномерно върху блата. Слага се втората платка, като леко се притиска върху масления крем. Напоява се леко със захарен сироп. Намазва се с половината от белия шоколадов мус. Слага се третата платка, отново се сиропира и намазва с остатъка от муса. Тортата се завършва с четвъртата платка. Сглобената торта се замазва от всички страни с отделения маслен крем. Така приготвена, тортата престоява няколко часа в хладилник, преди да бъде покрита със захарното покритие и украсена.

Рисувани кейкчета

Когато се захванах да правя тези кейкчета, нямах никаква конкретна идея за украсата. Единствената ми цел бе да изпробвам новополучените бои, които пристигнаха за няма и 2 седмици от Англия, а после "отлежаха" още толкова в БГ пощи :) И те и аз нямахме търпение, какво ще се получи. Направих тестото по рецепта, взаимствана от книгата на Сузана Блейк.




Продукти:
115 грама масло на стайна Т
115 грама захар
2 яйца
115 грама самонадигащо брашно
2 супени лъжици мляко
1 чаена лъжичка ванилия/лимонова кора от 1 лимон или 2 чаени лъжички какао

Приготовление:
Фурната се загрява на 180 градуса. Маслото и захарта се разбиват до пухкавост на ръка или с миксер. Добавят се яйцата едно по едно и се разбива отново. Брашното се пресява върху сместа и се разбърква на ръка. Добавя се млякото и ароматизатора (аз ползвах ванилия) и всичко се разбива до кремообразна смес. Налива се в кошничките и се пече около 17 минути, докато кейкчетата се надигнат и порозовеят.
Така приготвените кейкчета се оставят леко да изстинат и се намазват с леко затоплено кайсиево желе или с маслен крем, преди да бъдат украсени с фондан. Идеята за украсата дойде сама, когато пред погледа ми попадна една опаковъчна хартия, тази от снимките.

Солени мъфини

Правенето и украсяването на сладкиши ми доставят удоволствие, но когато става въпрос за хапване, соленото е на първо място. Това е рецептата за солени мъфини, която приготвям вкъщи, а когато съм притисната от времето, просто изливам сместа в една тавичка и се получава солен кекс. Рецептата е базисна и много предразполагаща към експерименти, особено ако трябва да намерите място на остатъците от хладилника. Ето ги и тях:





Продукти:

2 яйца
100 мл. олио
250 гр. кисело мляко
натрошено сирене
нарязан салам
нарязани маслини
шарена сол
щипка сол
2 чаени чаши брашно
1 чаена лъжица бакпулвер

Приготовление:

Пресятото брашно се смесва с бакпулвер. В отделна купа се слагат яйцата, олиото, киселото мляко, нарязаните съставки и подправките. Всичко се обърква добре. Към получената смес се добавя брашното и се бърка до получаване на хомогенна смес. Излива се в хартиени кошнички, поставени във форма за мъфини. Пече се на 180-200 градуса докато хване коричка и клечката излиза суха от сместа.

Моята първа торта

Дойде ред да се захвана и с нещо по-сериозно като размери от малките кейкчета. Наближаваше Нова Година и реших, че поводът си заслужава. Това е моята първа торта, за която не ползвах специална рецепта, а отделно подбрах рецепти за блата и кремовете по мой вкус. Покрита е с моделираща маса. Заложих на белия цвят, тъй като към този момент все още не разполагах с поръчаните от мен бои. Определено има какво да се желае от заглаждането на тортата, но това все пак е първият ми опит. Важно е, че гостите ми одобриха резултата :)






А ето и един акцент от празничната маса, специално за малките гости!


Шоколадово кейкче с чийз крем




Приготвени за имения ден на големия ми син по споменатата вече рецепта. Направих и един не достатъчно успешен опит за шприцоване с чийз крем. За щастие комбинацията от двата вкуса се оказа много успешна.

Коледни сладки

Ето ги медените сладки, които приготвих за Коледното тържество на малкото ми момче. Това беше първата Коледа, в която той посрещна добрия старец в детската градина.










събота, 6 февруари 2010 г.

Първият ми опит за декориране на къпкейкс




Това е първият ми опит да направя декорирани къпкейкс. Самите кейкчета са шоколадови по следната рецепта:


Продукти:

113 гр. тъмен шоколад
1/2 чаша меко масло
4 яйца
1 чаша захар
1/3 чаша брашно
1/4 чаена лъжичка сода бикарбонат
щипка сол


Приготовление:

Фурната се загрява на 180 градуса.

Натрошеният шоколад и маслото се разтопяват на водна баня. Оставят се настрани да се охладят. С миксер се разбиват яйцата със захарта, към тях постепенно се добавя пресятото брашно, содата и солта. Всичко се разбърква добре. Към брашнената смес се добавят охладените шоколад и масло. Получената смес се разпределя в хартиени кошнички, поставени във форма за мъфини. Всяка кошничка се напълва на 3/4 височина. Поставят се в предварително загрятата фурна и се пекат около 25 минути или докато клечката излезе суха. Характерното за тази рецепта е, че кейкчетата не образуват куполчета, а стоят заравнени.

Източник на рецептата: http://www.hostesswiththemostess.com/









LinkWithin

Related Posts with Thumbnails